Leunend op Pasveer houdt Ajax in Athene 1-0 van Berghuis vast (2024)

Voetbalblog

NOS VoetbalAangepast

Tijd om te voetballen: in de voorronde van de Europa League:

  • Ajax heeft aan pegel Berghuis genoeg in moeizaam eerste duel met Panathinaikos
  • Heenduel in de derde voorronde in de Europa League, return op 15 augustus

liveblog gesloten

Tot morgen!

We houden ermee op hier in Athene. Was het nou een 'goede' voetbalavond? Dat kunnen we toch niet zeggen. Ajax zal vooral blij zijn dat ze de 1-0 van Berghuis hebben vastgehouden. Volgende week donderdag moeten de Amsterdammers het thuis gaan afmaken.

Maar eerst speelt Ajax nog zondag de eerste wedstrijd van het nieuwe eredivisieseizoen. Om 16.45 uur komt Heerenveen, met trainer Robin van Persie, op bezoek in de Johan Cruijff Arena.

Vrijdag zijn we in de loop van de dag terug met een nieuwe liveblog, waarin we opwarmen voor het eredivisieweekend en ook de eerste wedstrijd FC Groningen-NAC Breda volgen. Tot morgen!

Ajax heeft aan pegel Berghuis genoeg in moeizaam eerste duel met Panathinaikos

Op een broeierige Griekse zomeravond van zo'n 30 graden heeft Ajax een belangrijke, maar moeizame zege behaald in de voorronde van de Europa League. In Athene werd Panathinaikos met 1-0 verslagen.

De enige goal van de wedstrijd werd door Steven Berghuis na een half uur in de hoek gepegeld, waarna Ajax een uur lang moest overleven tegen de ook niet indrukwekkende Grieken. Ajax wankelde bij vlagen, maar hield stand, mede door een goede wedstrijd van doelman Remko Pasveer.

Winnen in Athene biedt Ajax wel een uitstekende uitganspositie voor de return van volgende week donderdag (20.15 uur), als Panathinaikos naar Amsterdam komt.

Lees hier verder:

  • Ajax heeft aan pegel Berghuis genoeg in moeizaam eerste duel met Panathinaikos

PAN-AJX | 90+7' Klaar!

Het is voorbij! Ajax wint in Athene: 0-1. Een knappe overwinning, aangezien ze vrijwel een uur lang onder druk stonden van Panathinaikos.

PAN-AJX | 90+4' Nog drie minuten

Ajax moet nog drie minuten volhouden. Dat lijkt niet langer een enorme opgave, want ook bij Panathinaikos zijn de krachten wel weggevloeid. De enige die nog energie voor tien heeft, is Farioli. De Italiaanse coach blijft maar tetteren langs de zijlijn.

Panathinaikos-Ajax: 0-1

PAN-AJX | 86' Elleboogje van de week

Een behoorlijk schandelijke overtreding van Panathinaikos-aanvoerder Ioannidis: een elleboog vol op de kaak van Sutalo. Van het koppen van een bal is totaal geen sprake. Iedereen kon het zien, maar om een of andere reden grijpt de VAR niet in.

Panathinaikos-Ajax: 0-1

PAN-AJX | 84' Farioli moedigt aan

"Vai, vai, show personality."

Farioli zal schor zijn morgen, als een bezetene moedigt de Ajax-trainer zijn spelers langs de kant aan. Nog even doorbijten: go, go, laat persoonlijkheid zien.

Panathinaikos-Ajax: 0-1

PAN-AJX | 82' Brobbey erin

Taylor, mank lopend door de gelopen meters en een tik op zijn voet zo even, wordt gewisseld voor Brobbey, die, zo kondigde Farioli al aan, enkele minuten in de benen heeft. Want ook hij is nog niet fit.

Voor Ajax is het hopen dat Brobbey wat ballen voorin vast kan houden, zodat de Amsterdammers iets meer onder de druk uit kunnen komen.

Panathinaikos-Ajax: 0-1

PAN-AJX | 78' Ajax leunt op Pasveer

Ajax leunt in de slotfase meer en meer op de ervaren schouders van doelman Remko Pasveer. Heel overtuigend is het ook weer niet, maar de 40-jarige doelman krijgt wel overal een vingertop tegenaan. Net ook weer, een aangeraakte schot tikt hij zo uit de hoek, of was-ie op de paal gegaan?

Hoe dan ook: Pasveer is belangrijk voor Ajax.

Panathinaikos-Ajax: 0-1

PAN-AJX | 75' Drinkpauze

Het is nog steeds 29 graden in Athene dus de leiding heeft een korte drinkpauze ingelast. Een welkome pauze voor Ajax, waar de energie uit de benen van de spelers lijkt te lopen. Nog een kwartier overleven voor de Amsterdammers.

Panathinaikos-Ajax: 0-1

PAN-AJX | 67' Traoré erin

Farioli voert nog maar eens wat wissels door - Van den Boomen en Traoré erin - hopend dat Ajax onder de Griekse druk kan uitkomen. Want voorlopig wordt het eerder 1-1 dan 0-2.

Panathinaikos-Ajax: 0-1

PAN-AJX | 61' Weer bijna 1-1

Het scheelt werkelijk helemaal niks. Niet voor de eerste keer na rust wordt een Griek zo de diepte in gestoken de ruimte in achter de laatste linie van Ajax. Dit keer is het spits Jeremejeff, maar Pasveer maakt zijn doel goed klein en Jeremejeff prikt de bal net naast.

Ajax zit toch wel een klein beetje in de problemen nu. Hoe lang blijft dit goedgaan voor de Amsterdammers?

Panathinaikos-Ajax: 0-1

PAN-AJX | 56' Berghuis eruit

Nog niet helemaal fit om een volledige wedstrijd te spelen, gaat Berghuis naar de kant. Gaaei vervangt hem. Ook Forbs wordt eraf gehaald, die overigens best gevaarlijk was, voor Godts. Kan Ajax met de verse krachten een beetje onder de Griekse druk uitkomen?

Panathinaikos-Ajax: 0-1

PAN-AJX | 54' Goal Panathinaikos? Nee

Daar schiet Mancini de 1-1 binnen! Of toch niet? Nee, de vlag gaat de lucht in. Buitenspel. Ook in de herhaling blijkt duidelijk dat Mancini een metertje buitenspel staat. Het blijft 0-1 voor Ajax, maar de Amsterdammers zijn gewaarschuwd: Panathinaikos jaagt op de gelijkmaker.

Panathinaikos-Ajax: 0-1

PAN-AJX | 46' Gaan we weer!

En we zijn weer begonnen in Athene. Kijken of Panathinaikos nog zo veel energie kan leggen in het spel.

Panathinaikos-Ajax: 0-1

PAN-AJX | 45+3' Rust in Athene

Het is rust en daar zal vooral Ajax blij mee zijn. Niet alleen omdat het snikheet is, zo'n 30 graden, maar ook omdat de druk van de Grieken op het doel van Pasveer na de 0-1 van Berghuis enorm hoog werd. Maar Ajax overleeft de storm en gaat met een voorsprong aan de thee.

Panathinaikos-Ajax: 0-1

PAN-AJX | 45+2' Smerige overtreding Ingason

De IJslander Ingason kan schoffelen en dat laat hij zojuist even zien. Baas wordt volkomen ondersteboven geschopt zonder een bal in de buurt. Gele kaart, zegt de scheids. Terecht. De hoofden van de Grieken zijn even heet, want ze staan thuis achter tegen Ajax.

Panathinaikos-Ajax: 0-1

PAN-AJX | 44' Panathinaikos raakt kruising

Ja, de Grieken blijven maar doordrukken op weg naar de rust, zojuist een pegel richting de bovenhoek die door Pasveer met meer geluk dan wijsheid op de kruising wordt getikt.

Het is overleven voor Ajax tot de rust.

Panathinaikos-Ajax: 0-1

PAN-AJX | 39' Daar komt Panathinaikos

Na de 0-1 van Berghuis is het vooral Panathinaikos dat bepaalt wat er gebeurt. De Griekse fans zijn harder gaan schreeuwen en de druk op het doel van Pasveer neemt toe.

Panathinaikos-Ajax: 0-1

PAN-AJX | 28' Goal Ajax!

Ajax komt op 1-0! De goal is van Berghuis. En een fraaie aanval hoor. Berghuis zelf is weg op rechts, Rensch komt eroverheen, krijgt de bal mee van Berghuis, geeft voor op Fitz-Jim, die teruglegt op de doorgelopen Berghuis, die strak in de hoek pegelt. Zo simpel kan het soms zijn.

Knappe goal.

Berghuis juicht met zijn linkerhand in zijn zak en een schietgebaar met zijn rechterhand. Dat moet wel een referentie zijn aan de olympische luchtpistoolschutter Yusuf Dikeç, de Turkse olympiër die in Parijs viral ging door zijn coole manier van schieten.

Panathinaikos-Ajax: 0-1

Leunend op Pasveer houdt Ajax in Athene 1-0 van Berghuis vast (2)

Cooler dan cool: Turkse schutter pakt zilver met hand in zak

PAN-AJX | 25' Ajax

Het is een beetje tam geworden. Zowel Ajax als Panathinaikos krijgt in de buurt van het doel weinig voor elkaar. De laatste passes van aanvallen lukken steeds net niet. En dan kakt de wedstrijd langzaam een beetje in. Een goal, dat kan het duel wel gebruiken.

Panathinaikos-Ajax: 0-0

PAN-AJX | 10' Toch Grieks gevaar

Ah, daar zijn dan toch de Grieken. Eerst krijgt Henderson een bal van niks van Baas en vervolgens lukt het herstellen van Baas ook niet. Slordigheid in de opbouw. Panathinaikos profiteert en wordt voor het eerst gevaarlijk. Pasveer grijpt in met een redding en de Griekse fans worden ook wakker. Luid gezang ineens.

Panathinaikos-Ajax: 0-0

PAN-AJX | 9' Ajax zoekt, Panathinaikos wacht af

Het stadion lijkt wel uitgestorven, zo stil is het. Aajx heeft de bal en de spelers van Panathinaikos en de fans kijken ernaar. Veel meer gebeurt er niet. De kleine mogelijkheden die Ajax in het begin had kregen geen vervolg.

Panathinaikos-Ajax: 0-0

PAN-AJX | 3' Ajax begint uitstekend

Zijn de Grieken al van hun eigen helft af gekomen? We geloven van niet. Ajax, daarentegen, heeft de bal en kreeg al drie kansjes in de eerste drie minuten. Akpom was er twee keer bij betrokken, net als Forbs. Het is meteen opletten geblazen voor Panathinaikos, want Ajax zit er kort op.

Panathinaikos-Ajax: 0-0

PAN-AJX | 1' Aftrap!

En we spelen in Athene! Ajax is begonnen een het eerste van twee duels met Panathinaikos. Op het spel staat een plek in de beslissende play-off waarmee een ticket voor de competitiefase van de Europa League kan worden verdiend.

De Amsterdammers speelden in dit olympische stadion van Athene overigens een gedenkwaardige wedstrijd: op 13 mei 1987 won Ajax hier de Europa Cup II van Lokomotive Leipzig. Doelpunt? Van Marco van Basten, die vanuit onmogelijke hoek bij de eerste paal binnenkopte.

Panathinaikos-Ajax: 0-0

PAN-AJA | Warming-up in Athene

PAN-AJX | Oude bekenden bij Panathinaikos

Dragowski, Jedvaj, Bakasetas, kent u ze? Bij Panathinaikos staan niet veel bekenden in de basis. Maar wacht, wie loopt daar straks als linksbuiten? Filip Djuricic, de Serviër, de Cruijff van de Balkan, inmiddels 32 jaar, schitterende voetballer, speelde tussen 2010 en 2013 in de eredivisie voor Heerenveen, dat hem in 2013 verkocht aan Benfica. Vanuit Lissabon ging Djuricic de hele wereld over als huurling, naar Mainz, Southampton, Anderlecht, Sampdoria en sinds vorig jaar Panathinaikos. Kijken of hij nog steeds die fijne flegmatiek bezit.

En nog meer bekenden op de bank bij de Grieken: Bart Schenkeveld (32) en Tonny Vilhena (29). Beide heren leerden voetballen in de jeugd van Feyenoord. Dus ze zullen balen dat ze niet starten tegen de grote rivaal van vroeger.

'Recordtransfer' voor Ajax-vrouwen: Grant vertrekt naar Aston Villa

Chasity Grant (23) verruilt Ajax voor Aston Villa. Hoeveel de Engelse club overmaakt is onbekend, maar Ajax spreekt van een recordtransfer.

De rechtsbuiten speelde 120 duels voor Ajax en scoorde daarin 33 keer. Grant had nog een contract tot medio 2025.

Technisch directeur Alex Kroes spreekt op de clubwebsite van een dubbel gevoel na de transfer. "Natuurlijk is het een gemis voor het team om Chasity te zien vertrekken. Als één van de ervaren krachten in het elftal had ze een grote bijdrage aan het succes van de afgelopen jaren, zowel binnen als buiten het veld."

  • 'Recordtransfer' voor Ajax-vrouwen: Grant vertrekt naar Aston Villa

Pepe (41) met voetbalpensioen na 34 prijzen en bijna 900 wedstrijden

Het was zo'n gevalletje: gaat hij ooit wel met pensioen? Maar vandaag is dan toch echt de dag. Pepe stopt met voetballen. Dat kondigt de 41-jarige Portugees aan via een video op sociale media.

De verdediger beëindigt daarmee een buitengewoon succesvolle carrière waarin hij uitkwam voor Marítimo Funchal, FC Porto, Real Madrid, Besiktas en opnieuw FC Porto. Namens deze clubs en het Portugese elftal kwam hij tot 878 wedstrijden. Hij won liefst 34 hoofdprijzen.

De laatste wedstrijd van Pepe is de kwartfinale geweest op het EK in Duitsland. Portugal verloor toen met penalty's van Frankrijk.

Hoe ging het Ajax af in eerdere voorronde?

Ajax bereikte de derde voorronde in de Europa League door FK Vojvodina uit Servië te verslaan. Even terug naar vorige week donderdag, om te kijken hoe dat verliep.

Ajax-Vojvodina: 1-0

De Amsterdammers waren thuis vrijwel de hele wedstrijd de bovenliggende partij, maar slaagden er lang niet in om te scoren. Twee invallers maakten uiteindelijk het verschil. Uit een voorzet van Mika Godts kopte Branco van den Boomen vlak voor het einde van de reguliere speeltijd knap binnen. Zijn goal was de enige van de wedstrijd: 1-0.

Lees hier terug hoe het duel verliep:

  • Van den Boomen kopt Ajax in slotfase langs Vojvodina in Europa League

Een week later versloeg Ajax FK Vojvodina ook in het uitduel in Servië: 1-3. Sutalo, Hato en Traoré maakten de goals.

Lees hier terug hoe de wedstrijd ging:

  • Sutalo, Hato en Traoré schieten Ajax langs FK Vojvodina in voorronde Europa League

Farioli blij met progressie, Brobbey wel, Bergwijn niet mee naar Athene

Brian Brobbey zit donderdag voor het eerst dit seizoen bij de wedstrijdselectie, vertelde trainer Francesco Farioli op de persconferentie voorafgaand aan het duel. De spits is fit en heeft een goede week achter de rug.

"Sinds Brian zondag is aangesloten bij de groep heeft hij een paar hele goede trainingssessies gehad", zei Farioli vooraf.

Lees hier verder:

  • Ajax met Brobbey maar zonder Bergwijn tegen Panathinaikos, Farioli blij met progressie

PAN-AJA | De opstellingen in Athene: Berghuis in basis

De opstelling van Ajax is binnen. En zien we nog opvallende dingen? Voor sommigen zal de basisplaats van Pasveer en niet voor Ramaj verrassend zijn. De 40-jarige doelman heeft Farioli overtuigd van zijn kunde. Centraal achterin staat de vorig seizoen nog aan NEC uitgeleende Baas in de basis. En op het middenveld is een plekje vrij voor de vorig jaar aan Excelsior verhuurde Fitz-Jim.

DOEL: Pasveer
VERDEDIGING: Rensch, Sutalo, Baas, Hato
MIDDENVELD: Taylor, Fitz-Jim, Henderson (C)
AANVAL: Berghuis, Akpom, Forbs

Henderson is de aanvoerder en eigenlijk is er één wijziging ten opzichte van de laatste duels van Ajax. Rasmussen is geblesseerd en Berghuis is zijn vervanger, vorige week viel Berghuis alleen nog in.

Eerder in Europa: Vlap geeft Enschede hoop

FC Twente heeft verloren in de voorronde van de Champions League, maar het zal voelen als een gelijkspel. In Oostenrijk verloor het terecht van FC Red Bull Salzburg, waar de Nederlandse trainer Pepijn Lijnders sinds deze zomer de leiding heeft, met 2-1.

Maar de late goal van invaller Michel Vlap, bij het ingaan van de blessuretijd, gaf Twente nog voldoende hoop voor de return, volgende week dinsdag om 19.00 uur in Enschede.

Lees hieronder het hele wedstrijdverslag:

  • Vlap houdt Twentse Champions League-wens in leven met doelpunt in blessuretijd

We gaan voetballen!

Terwijl in Parijs de Nederlandse hockeyers voor olympisch goud spelen en Femke Bol de race van haar leven hoopt te gaan lopen, schakelen we hier over naar de geboortegrond van de Olympische Spelen.

Ajax voetbalt namelijk straks om 20.00 uur in Athene tegen Panathinaikos. Het is het eerste van twee duels in de voorronde van de Europa League.

Blijf hier op de hoogte van alles wat er op en rond het velden gebeurt.

Leunend op Pasveer houdt Ajax in Athene 1-0 van Berghuis vast (2024)
Top Articles
Global Running Day 2024: How to race other runners, limited-time rewards, and tips
Healthy smoothie recipes to kickstart your day | Croma Unboxed
Custom Screensaver On The Non-touch Kindle 4
Po Box 7250 Sioux Falls Sd
Fat Hog Prices Today
Repentance (2 Corinthians 7:10) – West Palm Beach church of Christ
1970 Chevelle Ss For Sale Craigslist
Craigslist Motorcycles Jacksonville Florida
Black Gelato Strain Allbud
How to know if a financial advisor is good?
Sissy Hypno Gif
Nwi Police Blotter
Does Publix Have Sephora Gift Cards
Remnant Graveyard Elf
Red Heeler Dog Breed Info, Pictures, Facts, Puppy Price & FAQs
R Tiktoksweets
Transformers Movie Wiki
Persona 4 Golden Taotie Fusion Calculator
Craigslist Malone New York
Wilmot Science Training Program for Deaf High School Students Expands Across the U.S.
Ups Access Point Lockers
Booknet.com Contract Marriage 2
Cvs El Salido
Dewalt vs Milwaukee: Comparing Top Power Tool Brands - EXTOL
Jurassic World Exhibition Discount Code
Fuse Box Diagram Honda Accord (2013-2017)
10-Day Weather Forecast for Santa Cruz, CA - The Weather Channel | weather.com
Taylored Services Hardeeville Sc
Vadoc Gtlvisitme App
Kleinerer: in Sinntal | markt.de
Gus Floribama Shore Drugs
The Menu Showtimes Near Amc Classic Pekin 14
The Venus Flytrap: A Complete Care Guide
Roch Hodech Nissan 2023
Appleton Post Crescent Today's Obituaries
Haley Gifts :: Stardew Valley
404-459-1280
Synchrony Manage Account
Tal 3L Zeus Replacement Lid
KM to M (Kilometer to Meter) Converter, 1 km is 1000 m
One Main Branch Locator
Wayne State Academica Login
Fetus Munchers 1 & 2
Panorama Charter Portal
Emily Tosta Butt
814-747-6702
Denise Monello Obituary
Iman Fashion Clearance
Rescare Training Online
Dying Light Mother's Day Roof
Wisconsin Volleyball titt*es
Comenity/Banter
Latest Posts
Article information

Author: Arielle Torp

Last Updated:

Views: 5651

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arielle Torp

Birthday: 1997-09-20

Address: 87313 Erdman Vista, North Dustinborough, WA 37563

Phone: +97216742823598

Job: Central Technology Officer

Hobby: Taekwondo, Macrame, Foreign language learning, Kite flying, Cooking, Skiing, Computer programming

Introduction: My name is Arielle Torp, I am a comfortable, kind, zealous, lovely, jolly, colorful, adventurous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.